digitalis-transzformáció blogsorozat

Digitalizáció – A 21. századi gazdasági fejlődés motorja

Digitális-blog-01: Gondolatok egy – hazai piacvezető – regionális üzleti folyamat outsourcing vállalat nézőpontjából.
A pandémia 3 éve alatt kényszerűen felgyorsuló fejlődés eredményeként egyre gyakrabban olvashatunk digitális forradalomról (digital revolution), amelyet – térhódítása és szemléletformáló hatása okán – már helyesebb „digital evolution”-nak tekinteni. E nyitócikket követő blogsorozatunkban áttekintjük és értelmezzük a legfontosabb digitalizációs trendeket, amelyek alapvetően átalakítják az üzleti gondolkodást, a munkahelyi környezetet, és ennek megfelelően a jövő munkavállalóinak karrier- és fejlődési lehetőségeit.

2023-01-30

News

Hungary

digitális transzformáció, digitalizáció, automatizáció, automatizálás

Szerző: Sólyom Attila, Process Optimisation Expert
Process Solutions

 

A digitalizáció, vagy – pontosabban fogalmazva – digitális transzformáció olyan jelentős szerepet játszik az üzleti megoldások fejlesztésében is, hogy érdemes időt és figyelmet szánnunk a legfontosabb területeinek áttekintésére, a gyakran hallott fogalmak és jelenségek értelmezésére, és sok esetben pontosítására. Már csak azért is, mert ezek az elkövetkező évtizedekben is velünk maradnak, és aktívan alakítják mindennapjainkat, legyen szó akár a munkánkról, karrierlehetőségeinkről vagy magánéletünk történéseiről.

 

Ezért belevágunk egy olyan blogsorozat írásába, amelynek posztjaiban a digitalizáció gazdag témakörét igyekszünk körbejárni a Process Solutions, mint nagyvállalati üzleti szolgáltató nézőpontjából. Az általános digitalizációs trendek elemzésén túl kiemelten kezeljük majd saját szakterületünket, azaz a számviteli és bérszámfejtési outsourcing szolgáltatásokat érintő kihívásokat, megoldásokat és lehetőségeket. Ezeken túl – a teljesség igénye nélkül – kitekintünk olyan, minden iparágban értelmezhető, üzleti működés támogató, vállalati funkciókra is, mint a HR-, teljesítmény-, vagy változásmenedzsment.

 

Igyekszünk minden olyan területet megjeleníteni, amelyben a Process Solutions sikeresen alkalmazkodott a digitális forradalom kihívásaihoz, azaz amely témákban lehetőségünk van látásmódunkkal, tapasztalatainkkal segíteni olvasóinkat, legyen szó csupán egy fogalom pontosabb értelmezéséről, az üzleti működést vagy egy fejlesztési projekt sikerét is befolyásoló szemléletmód megismertetéséről.

 

Olyan jelentős témaköröket fogunk feldolgozni, mint például…

 • Lehetséges a papírmentes iroda a könyvvitelben?
 • Megvalósítható-e az érintésmentes, automata könyvelés?
 • Milyen lehetőségeket rejt a negyedik ipari forradalom a könyvelők számára?
 • Hogyan hat a digitalizáció a számviteli szolgáltatók menedzsmentfolyamataira?
 • Veszélyt jelent-e a könyvvitel tradicionálisan bizalmi kapcsolataira a digitalizáció?

 

Természetesen figyeljük a szakmai irodalom újdonságait is, így, ha van olyan terület, amely szélesebb érdeklődésre tart számot – akár a Te olvasói visszajelzésed alapján –, akkor arra is kitérünk majd. Azaz, ha a fentieken kívül van olyan terület, amelyről szívesen hallanál, kérjük, írd meg nekünk az info-psgroup@ps-bpo.com email-címre.

 

Kezdésnek tisztázzuk – Miért ennyire trendi a digitalizáció?

Digitalizáció kapcsán általában a számítógépek jutnak mindannyiunk eszébe először, ám némi tűnődés után szinte bármilyen folyamat esetében találunk rá példát a szakmánkból vagy a nagyvilágból. Manapság már inkább az a kihívás, hogy olyan területet találjunk, ahol a digitális megoldások nincsenek jelen. Ebből is következik, hogy a digitalizáció, életünk minden területén jelenlévő, rendkívül tágan értelmezhető „jelenség” – az egyszerű email küldéstől indulva, önvezető autókon át, a mobilról szabályozható klímán keresztül az „érintésmentes” könyvelésig – hogy szakterületünkről is vegyünk egy példát –, azaz bármilyen tevékenység ”belefér”, amelyet emberek mellett (vagy helyett) számítógépek végeznek.

 

A digitalizáció fogalom egyszerűen a digitális technológiák használatát jelenti – digitális technológia alatt pedig olyan elektronikus eszközöket, rendszereket, erőforrásokat értünk, amelyek adatot tárolnak, dolgoznak fel vagy generálnak. A megfogalmazás érezhetően – és tudatosan – rendkívül általános.

 

A jelenség nem új, hiszen tulajdonképpen a számítógépek megjelenése óta zajlik, azonban a COVID kétségkívül olyan lökést adott a területnek, amelyre normál körülmények között éveket kellett volna várni. A szükség nagy úr, tartja a mondás, és valóban, a pandémia már nem a digitalizáció lehetőségét, hanem szükségletét jelentette számtalan vállalkozásnak. Mi több, a digitális transzformáció nem egy egyszer lezajló majd célját érő folyamat, hanem rendszeresen végrehajtandó, újabb és újabb technológiai lehetőségek kiaknázása. A széleskörű érintettség a piacot érezhetően megmozdította, és a lendület nem tűnik csillapodni – az digitalizáció előnyei egyelőre bőven felülmúlják a kockázatokat.

 

Véleményem szerint rövidebb távon a növekedés, közép-hosszú távon pedig egyenesen a BPO szolgáltatások fennmaradásának kulcsa a digitális megoldások integrálása a belső működésbe, és biztosítása az ügyfelek részére. A digitalizáció nem csak a hatékonyság javításával járul hozzá ezekhez a célokhoz – biztosítja a skálázhatóságot is, és ami talán a legfontosabb: arra biztosít lehetőséget, hogy az emberek olyan tevékenységekkel foglalkozzanak, amelyben valóban jók, kiemeleten ilyenek az intuíció és értékítélet; míg a gépeket olyan feladatokra alkalmazzuk, amelyekre elsősorban azok alkalmasak, így például repetitív, magas ismétlésszámú feladatok megoldására.

 

Digitalizáció vagy automatizáció?

Ezen a ponton érdemes rövid kitérőt tenni a digitalizáció és az automatizáció megkülönböztetésére. A két fogalmat gyakran használjuk hasonló értelemben, de fontos leszögezni, hogy a kettő között van ugyan átfedés, de nem ugyanazt jelentik.

 

A digitalizációt már körül írtuk: ez a digitális technológiák használata.

 

Az automatizáció ezzel szemben gépek használata bizonyos tevékenységek elvégzésére, emberek helyett. Az automatizáció már időszámításunk előtt(!) is létezett – gondoljunk például a vízzel működő időmérő szerkezetekre, vagy a képen látható „ébresztőórára”.

 

 

Digitális automatizációról pedig akkor beszélhetünk, ha digitális technológiával végzünk emberek helyett folyamatokat.

 

Milyen témák jönnek következő posztjainkban?

 • Automatizálás – A 21. századi ipari forradalom motorja
 • Automatizálási lehetőségek a számviteli szolgáltatások piacán
 • Mi a papírmentes iroda?
 • Digitalizáció és IT-biztonság
 • A digitális transzformáció kora – A vezetői gondolkodásmód és a menedzsmentmódszerek fejlődése
 • A folyamat- és humánerőforrás-menedzsment digitalizálása – Lehetőségek és kihívások
 • …. és minden más, amiről a digitalizáció kapcsán érdemes (lesz) szót ejteni!

 

Kövess minket, és posztjaink olvasásával járd végig velünk a digitalizáció fő területeit! 😊

 

Fontos…

Mivel itt, a PS karrieroldalán olvasod majd a blogsorozatunkat, érdemes tudnod, hogy mindent téma esetén nagy hangsúlyt fektetünk majd arra, hogy képet adjunk a digitalizáció munkavállalóinkat érintő aspektusairól, hiszen azok már ma is jelentős hatást gyakorolnak a számviteli és bérszámfejtési szakemberek mindennapjaira, fejlődési és karrierlehetőségeire, és amelyek a jövő pályakezdőinek esetében meginkább meghatározóak lesznek.

Bízunk abban, hogy számos olyan szempontot tudunk majd adni, amelyek alapján Te is tájékozottan, tudatosan és így megalapozottan dönthetsz, hogy
 • miként használhatod ki a legsikeresebben és a leghatékonyabban a digitalizációs korszak adta lehetőségeket szakmai fejlődésedre, és így a jövőd építésére, és hogy
 • milyennek kell lennie annak a munkahelynek, amely erre a legnagyobb esélyt adja?

 

Bízunk abban is, hogy úgy ítéled majd meg, hogy a hazai piacvezető Process Solutions is ígéretes választás, ha számviteli vagy bérszámfejtési területen akarsz karriert építeni! 😊

 

Következő tematikus posztunk hamarosan érkezik…

 

Addig is nézd meg az alábbi PS In-voice podcast-okat!

 

Képet kaphatsz arról, hogy miként tekint a Process Solutions a digitalizációs lehetőségekre, és részleteket hallhatsz néhány fejlesztési projektünkről…

 

PS In-Voice – Digitális transzformáció, avagy az Exceltől az automatizált könyvelési folyamatokig

 

PS In-Voice – Féljünk-e, hogy elveszi a munkánkat a robotkönyvelő?

 

Kövess minket a LinkedIn-en is! 😊