Mit tehetünk, hogy ne okozzon fejfájást a hó végi zárás?

A PS meghívást kapott az ACCA tagok pozsonyi és budapesti „Business Breakfast” interaktív rendezvényeire, hogy tartson előadást a „Szükségszerű-e a fejfájás a hó végi záráskor ?” témában.

Andrew Majlath, Process Solutions, Partner

2017-05-29

Events

Hungary

hóvégi zárás, havi riportok, zárási folyamat, ACCA

Katka Benesova, az ACCA Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország vezetője és kollégája, Aneta Kudakova, a Szlovákia és Magyarország üzletfejlesztési igazgatója meghívta a PS-t, hogy egy interaktív előadás keretében tartson egy prezentációt az ACCA tagoknak az alábbi témában: „Mit tehetünk, hogy ne okozzon fejfájást a hó végi zárás?”

 

Andrew Majlath, ACA, a PS Csoport partnere, valamint Andrej Bajusz, MD, a PS Slovakia vezetője május 24-én megosztották gondolataikat és tapasztalataikat a szlovák ACCA tagsággal, majd másnap Andrew Majlath csatlakozott Urbán Balázshoz, FCCA, a PS Hungary senior menedzseréhez, hogy a budapesti székhelyű tagoknak is bemutassák az előadást.

.

 

Andrej-Bajusz_edited-bgnd_web

Andrej Bajúsz

 

Az egyes helyszíneken körülbelül harmincan vettek részt, hogy megvitassák társaikkal, hogy a hó végi zárás milyen hatással van rájuk és saját szervezeteikre. A résztvevők egyöntetű véleménye szerint a hó végi zárás az egyik legfontosabb tevékenység, amellyel foglalkozniuk kell, és bizony nem könnyű mindig fejfájás nélkül megoldani. Állításuk szerint egy „értelmes” havi jelentésnek (amely a zárás eredménye) relevánsnak, pontosnak és időszerűnek kell lennie, és ehhez számos kulcsfontosságú elem kezelésére és összehangolására van szükség, beleértve a belső adatokat, a pénzügyi csoportot, valamint a zárási folyamatot.

 

Az egyik tag hozzátette, hogy a jó informatikai rendszer is kritikus jelentőséggel bír. A PS prezentálói rámutattak, hogy a számviteli dokumentumok folyamatos feldolgozása, a hónap során történő folyamatos egyeztetések és a becslések felhasználása hozzájárul majd a zökkenőmentes folyamathoz, amely csökkenti a munkavégzést a hónap végén. A közönségből néhány tag említette, hogy nehézségekbe ütköznek, hogy meggyőzzék az anyavállalatot a becslések relevanciájáról, így komoly érvelés és a vita vette kezdetét az „anyagiasság” fogalmát körülvevő becslésekben, valamint azzal kapcsolatban, hogy mennyire fontos, hogy a helyi pénzügyekért felelős csapat „bizalmat” építsen ki az anyavállalattal.

 

A jelenlévők megvitatták azokat a nehézségeket és akadályokat is, amelyekkel szembesülhetnek, amikor hirtelen jelentősen le kell rövidíteniük a hó végi zárás határidejét, míg a PS kollégái néhány gyakorlati megoldást javasoltak arra vonatkozóan, hogyan lehet a rövidebb zárási időt fejfájás nélkül átvészelni. A megbeszélés azt is érintette, hogy fontos a „személyzet rotációja” a pénzügyi csoporton belül a záró folyamat különféle tevékenységei között, hogy biztosítsák a megfelelő ismereteket és a folyamat folytonosságát.