Piaci körkép – Mit tartogat 2019 a könyvelő szakma számára?

A 2018-as évet tekintve számos új szabályozással és kihívással kellett megküzdeniük a számviteli és könyvelői szakmában dolgozóknak, de vajon milyen változásokat tartogat 2019?

Janos Babos Managing Partner of Process Solutions Group

2019-02-13

News

Hungary

ügyvezető igazgatói kitekintés, PS sajtóközlemény, piaci trendek, GDPR, digitalizáció, technológiai fejlesztés, Z-generáció, munkaerőhiány

A Process Solutions Kft. évek óta hazánk egyik vezető számviteli, adózási és bérszámfejtési szolgáltatásokat nyújtó vállalata, amely szakértelmének elismeréseként idén 13. alkalommal került első helyre a Budapest Business Journal Book of Lists kiadványában a számviteli szolgáltató cégek ranglistájában. A PS idei évi tapasztalatai alapján Babos János, ügyvezető igazgató összegezte a 2018-as év legmeghatározóbb szakmai történéseit, és arról is beszélt, hogy várakozásai szerint mely területek kerülhetnek fókuszba 2019-ben a könyvelő szakmában.

 

Elmondása szerint a 2018-as év egyik leglényegesebb mozzanata a GDPR adatvédelmi szabályozás bevezetése volt, amely a kapcsolódó projekteken dolgozó munkatársak és tanácsadók idejének és energiájának jelentős részét vette igénybe az év során. Az átállás, az azt megelőző előkészületek, illetve az új folyamatok megfelelő koordinálása ráadásul új feladatköröket is hozott magával. A könyvelő szakmát érintő szabályozások szempontjából idén az online számlabekötés is komplex kihívást jelentett a vállalatok számára, szerencsére azonban elmondható, hogy a rendszermódosításokkal jelentősen javultak a változással érintett folyamatok.

 

A szakma számára az idei esztendő másik nagy kihívása a hazai piacot általánosságban is érintő fluktuáció és szakemberhiány volt, amelyek állandó problémaként nehezednek a cégekre. „A PS igyekszik egyre nagyobb hangsúlyt helyezni az Y és Z generációra, az ő igényeik feltérképezésére, az ezekhez való alkalmazkodásra, valamint nem csak a PS-nek, hanem magának a szakmának is a minél vonzóbbá tételére. A jó szakmai alapokkal és kellő nyelvtudással rendelkező fiatalok megtalálása ugyanakkor folyamatos kihívást jelent a magyar munkaerőpiacon. Ennek ellenszereként fontosnak tartottuk a fiatalokhoz jól igazodó motivációs rendszer és belső programok kialakítását és tökéletesítését” – tette hozzá Babos János.

 

2019-ben a különböző béren kívüli juttatások és adókedvezmények eljárásainak, feltételeinek esetleges megváltoztatása lehet majd hatással a szakmára, hiszen ezek viszonylag nagy jelentőséggel bírtak az idei évben is. Aggodalmát fejezte ki továbbá a magyar gazdaságot továbbra is sújtó munkaerőhiánnyal kapcsolatban, amely összetettségének köszönhetően akár rosszabbra is fordulhat, mint az elmúlt években.

 

Már a 2018-as évben is központi szerepet kapott a könyvelő szakmában a digitalizáció, valamint az adatkezelési és a kommunikációs folyamatokhoz kötődő technológiai fejlesztések: „A PS esetében biztosan, és – reményeim szerint – más érintett vállalatok esetében is prioritást kapnak majd a munkahelyi körülményekre és felszereltségekre vonatkozó innovációs trendek, valamint a jól szabályozható munkafolyamatok automatizálására irányuló törekvések is. Ezek mind elengedhetetlenek a távolabbi jövő, de akár már a 2019-es év sikereihez is.” – mondta el Babos János.

 

(PS sajtóközlemény)