Digitalization

Új trendek a számvitelben – Középpontban az automatizáció és a kapacitáskezelés

Az előrejelzések szerint a digitalizáció és a robotika térnyerése jelentősen átalakítja a munkaerőpiacot, melynek jelei már több szakmában érezhetők. A számvitel jövőjével kapcsolatban megoszlanak a vélemények, ezért a utánajártunk, hogy milyen változásokra számíthatunk a következő időszakban a szakmán belül.

Digitalization and robotics

2019-02-14

News

Hungary

Robotika, Digitalizáció, Automatizálás, Kapacitásmenedzsment, Technológiai innováció

Szalai András, a PS ügyvezető partnere szerint: „A változás és a technológiai innováció a természetes evolúció része, a vállalatoknak lépést kell tartaniuk a folyamatosan fejlődő piaccal, és prioritásként kell kezelniük a technológiai újításokat, hogy versenyképesek maradjanak. Az ilyen fejlesztések végrehajtásánál a belső és külső indítékok is mind nagyon fontosak.”

 

Automatizálás

A számvitel területén történő változásokat tekintve az automatizálás számos munkafolyamatot érint, hiszen csökkenti az egyszerűbb rutinfeladatokhoz szükséges időt, és így a szakemberek a felszabadult kapacitást nagyobb hozzáadott értéket képviselő feladatok elvégzésére tudják fordítani. Hamarosan az adatrögzítés, a kézzel készített jelentések és adóbevallások száma csökkeni fog, azonban egyre fontosabb lesz a feladatok komplex üzleti elemzése. Ez azt is jelenti, hogy a rendelkezésre álló kapacitások még gyorsabban és szélesebb területeken képesek lesznek kielégíteni az ügyfelek igényeit.

 

Kapacitáskezelés (-menedzsment) – Eszköz a hatékonyabb munkavégzéshez

A technológia fejlesztésével párhuzamosan a szolgáltatóktól is elvárják a hatékonyság javulását, így a kapacitáskezelésre is egyre több figyelmet kell fordítanunk. Erre a célra a PS kifejlesztett egy szoftvert, amely gyors és hatékony segítséget nyújt a közép- és felső vezetőknek: megmutatja, hogy hol van szabad kapacitás, vagy mi hiányzik a csapaton belül. A szoftver lehetőséget kínál az erőforrások optimalizálására vagy szükség esetén újraelosztásukra, valamint segíti a lehető leghatékonyabb napi munkavégzést és az ügyfélszolgálat fejlesztését is. A PS szerint az automatizálás csupa pozitív töltettel bír, hiszen ezáltal a munkavállalóknak csak még több kapacitásuk lesz a nagyobb kreativitást igénylő, kihívásokkal teli feladatok elvégzéséhez, és a fiatalabb generáció nagy valószínűséggel még szívesebben használja az új innovatív technológiákat.