Process Solutions Tudásmegosztás

Tudásmegosztás – mint a cégfejlődés stratégiai alapeleme a digitális transzformáció korszakában

A Process Solutions-nek, mint vezető számviteli ás bérszámfejtési szolgáltató cégnek, elsődleges és legfontosabb erőforrása a szakértőinek tudása és tapasztalata, így minél sikeresebb a “people development” programjaink megvalósítása, annál jelentősebb versenyelőnyt nyerhetünk a piacon.

Process Solutions Tudásmegosztás

2022-04-22

News

Hungary

tudásmegosztás, PS SME, fejlesztési program, people development

Humánerőforrás-fejlesztés, mint versenystratégiai alapelem

A fejlesztési programjaink több formában és színtéren zajlanak, melyek alapját a folyamatos, differenciált és összehangolt képzések adják – a szervezet minden szintjén és funkcionális területén, kezdve az új munkatársaktól egészen a csúcsvezetői szintig.

Amikor valaki pályakezdőként csatlakozik a cégünkhöz, egy tudatos karrierút-tervezés részesévé válik, amely biztosítja számára a széles körű tudás és tapasztalatok megszerzését, …

  • kezdve a New Joiner tréningekkel, amelyek jó szakmai alapot biztosítanak az iskolapadban elsajátítottak gyakorlatba ültetéséhez, majd
  • folytatva az on-the-job tréningekkel, ahol már konkrét ügyfélmunkákon dolgozva nyílik alkalmuk a kollégáknak a gyakorlatorientált tudás megszerzésére,
  • az ügyfélprojektek közötti rotációk pedig biztosítják a változatosságot, az újabb és újabb kihívásokat a szélesebb iparági tapasztalatok megszerzéséhez, és persze
  • az üzleti és általános készségfejlesztő képzések sem maradhatnak el, amelyeken – többek között – elsajátítják a munkatársak a beilleszkedés képességét a különböző csapatokba és a különböző ügyfélkultúrákhoz való alkalmazkodási kompetenciát.

A karrierút építése során a magasabb szervezeti szintre lépést alapozzák meg a vezetővé válást segítő, támogató képzések is, amelyekre szintén nagy hangsúlyt fektet a Process Solutions.

  • Ilyen például a “senior school”, ahol mindamellett, hogy betekintést kapnak a frissen vezetővé előlépett kollégáink a “főnöki lét” rejtelmeibe, egy nagyon jó, csapatépítő és összekovácsoló, egy hetes tréningsorozat részesévé is válnak – amikor erre lehetőséget biztosít a nemzetközi helyzet, akkor valamelyik népszerű külföldi nagyvárosban.
  • De ide sorolhatjuk az asszertivitási, delegálási, időgazdálkodási tréningjeinket is, amelyek mind abban segítik kollégáinkat, hogy a hétköznapok során is zökkenőmentesen alkalmazkodjanak a változó feladatokhoz és környezethez.

Azonban legyen kezdő vagy akár vezető egy munkatársunk, nem feledhetjük el, hogy egy számviteli szolgáltató cégnél dolgozunk, ahol az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálása érdekében szaktudásunkat folyamatosan karban kell tartani, követve a szakmában zajló változásokat, digitális kihívásokat, nem is beszélve a gyakori törvénymódosítások okozta feladatokról.

Ahhoz, hogy lépést tudjunk tartani a változásokkal, és magas színvonalon szolgáljunk ki egy színes, számos iparágból érkező ügyfélkört, stratégiai fontosságú a sikeres tudásmegosztás. Fontos, hogy ha valamely probléma megoldásának, szakmai változásnak vagy újdonságnak egy kollégánk már utánajárt, akkor az az információ mindenki számára gyorsan, az elvárt részletességgel és magyarázattal elérhető legyen. Ezzel céges szinten jelentős időt takarítunk meg, ami piaci versenyelőnyt is jelent, hiszen profitorientált cég vagyunk. Minél hatékonyabb a tudásmegosztás, annál kisebb erőfeszítéssel érthetjük el az ügyfelek által elvárt eredményt, azaz a tudásbázis csapatszintű közös bővítésével és hasznosításával csökken mindannyiunk terhelése is, ami munkatársak elégedettségének növeléséhez is meghatározó lehetőség.

Ezért is stratégiai célunk a hatékony tudásmegosztás fejlesztése, mivel ha az munkatársaink attitűdjeként cégkultúránk szerves részét képezi, akkor a Process Solutions üzleti elismertségének erősödésével szakembereink is sikeresebbnek, elismertebbnek és elégedettebbnek érezhetik magukat, márpedig ahol jó dolgozni, jó része lenni egy közösségnek, ott érdemes hosszabb távon tervezni és karriert építeni.

 

A tudásmegosztás fejlesztésének új mérföldköve a PS-nél – Az SME Csapat életre hívása

A fenti stratégiai alapvetések hívták életre az SME csapatot a PS-en belül. Az SME a Subject Matter Expert kifejezés rövidítése, amely olyan szakértőt takar, aki a PS és ügyfelei számára kiemelt területeken, úgymint számvitel, adózás, bérszámfejtés biztosítja a folyamatos támogatást. Az SME Csapat elsődleges feladata a tudásmegosztás cégszintű intézményesített működtetése dedikált szakértői gárda segítségével, és persze egy – a kor digitalizációs trendjének megfelelő és a hibrid munkavégzés elvárásaihoz igazított – online megoldással támogatva.

Maga az SME Csapat 2019 őszén indult, akkor még 2 elkötelezett és képzett, a fejlesztés minden területét ismerő kollégával. Első fő feladatunk a korábbi tudásmegosztási folyamataink és eszközök újragondolása  volt, majd egy olyan korszerű új keretrendszer kidolgozása, amely a PS által kitűzött alábbi hármas cél eléréséhez szükséges:

  • a magas szakmai minőség és még jobb ügyfélkiszolgálás,
  • a munkatársaink fejlesztése és megtartása egy inspiráló szakmai közeg építésével, és
  • a hatékonyságjavulás az üzleti vezető szerepünk megtartása érdekében.

E célok elérésének biztosítékát a tudásmegosztás kiemelt támogatásában, és annak személetmóddá alakításában látja a Csapatunk. Talán nem is kell nagyon magyarázni, miért is várjuk ettől a szemléletmódtól a hatékonyság további javulását, és az is magától értetődő, hogy a szakmai minőség további növelése együtt jár egy még professzionálisabb ügyfélkiszolgálással. A minőség és hatékonyság, mint fontos üzleti célok mellett szintén kiemelendő, hogy a jelenlegi információközpontú világunkban az új generációk megtartásának kulcskérdése az újdonság, a változatosság, a motiváltság, az érdekességek megragadása, amely szintén velejárója a tudásmegosztás-központú működésnek.

Az SME csapat az elmúlt két évben kibővült, és jelenleg 8 tagja van, akik közül néhányan teljes időben, néhányan pedig az ügyfeles, úgynevezett „front office”-os munkájuk mellett segítik célkitűzéseink megvalósulását.

Hiszünk benne és azért dolgozunk, hogy a PS stratégiai céljaihoz illeszkedő „SME szemlélet és látásmód” – a PS cégkultúrája részeként – minden újonnan hozzánk csatlakozó kolléga gondolkodásába beépüljön és automatizmussá váljon. Ez pedig jól rímel az új generációk “infót megosztok+kapcsolódok+közösséget építek” attitűdjéhez, amely a jelenlegi rohamléptekben fejlődő digitális világban általános „közösségszervező és -építő” alapkoncepció, amelyet elsőként a Facebook (ma már Meta) honosított meg világszerte, és a „kapcsolati hálóépítő” LinkedIn emelt újabb szintre. Ennek a „korszellemet” adó szemléletnek az előnyeit szeretnénk a PS világában erősíteni.

Arról, hogy ezt hogyan is tesszük, milyen feladatokat végez az SME Csapat, és hogyan támogatja a front office munkáját, egy következő cikkünkben olvashattok bővebben.