S Blended Learning

PS Blended Learning – Értékes időt takarítunk meg a hibrid szakmai képzésekkel

A képzés-fejlesztés területe az utóbbi két-három évben nagy változáson ment keresztül. A járvány beköszöntével sok cég döntött a Home Office bevezetése mellett, így a hagyományos tantermi oktatások helyett más formát kellett választaniuk a képzéseket szervező szakembereiknek. A Process Solutions-nél mi is ebben az időszakban kezdtünk áttérni az online képzések megvalósítására, és azóta is intenzíven alkalmazzuk az e-learning lehetőségeit.

By Eliza Kovács, PS Training Specialist, e-Learning Development Officer at PS

2022-02-22

News

Hungary

képzés-fejlesztés, humán erőforrás-menedzsment, New Joiner Training, Blended Learning, Skillnaut platform

Kovács Eliza, PS Training Specialist, e-Learning Development Officer

 

A PS számára fontos, hogy a munkavállalóit megfelelően támogatni tudja a szakmai fejlődésükben, és hogy ehhez a szakmai tudást a csapat igényeihez igazodva, a legkorszerűbb formában tudja biztosítani. Ezért is döntöttünk úgy 2020 elején, hogy bevezetjük a saját e-learning rendszerünket a Skillnaut platform támogatásával.

 

A rendszert mostanra átlagosan havonta 50-60 munkatársunk használja tanulásra, és ez a szám az éves kötelező oktatási modulok kihirdetésénél felemelkedik akár 200 főre is.

A változatos vállalati képzések kialakítása mellett az egyszerű tananyagok létrehozását, a tréningek felhasználóbarát és könnyed szervezhetőségét, valamint tréneri időráfordítás megtakarítását tűztük ki célul. A rendszer bevezetése meghatározó mérföldkőnek tekinthető a belső szakmai képzéseink átalakítása során, ugyanis ez a Blended Learning oktatási forma (azaz az olyan kurzusok, amelyek e-learning és online/tantermi tréningeket is tartalmaznak) a korábbi, jellemzően személyes jelenléten alapuló, tantermi képzési rendszert váltotta.

Fontos azonban kiemelni, hogy a belső képzések tekintetében, az online platformok folyamatos fejlesztése és bővítése mellett az összetett, gyakorlati elemeket tartalmazó modulok személyes jellegére továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk. Az új csapattagok integrációjára, valamint a szakmai trénerekkel és a többi csapattaggal való személyes kapcsolatépítésre fókuszálva, a korábbi formátumok bizonyos esetekben megmaradtak.

 

A Blended Learning-re való átállásban – a technológiai és szakmai résztvevőkön túl – a PS közel 40 fős szakmai trénercsapatai is részt vesznek, ők az induláskor és jelenleg is a tananyagok kialakítását és fejlesztését végzik.

Az eredményeket tekintve, a tréningek szervezése egyszerűbbé vált, hiszen a rendszer nem csak kezelni tudja, de automatikusan ki is osztja a blended kurzusokat. Illetve a különböző jelentések kialakításával a képzésekért felelős szakmai csapat képes könnyebben nyomon követni a kurzusok haladását és a vizsgák eredményeit.

 

A tananyagfejlesztés fő irányaként első lépésben az ismétlő és elméleti képzések átalakítását terveztük be (pl. éves kötelező oktatások, munka- és tűzvédelmi oktatások stb.). Ide tartoznak még a belső szakmai tréningek is, köztük egy 34 modulból álló ún. „New Joiner Training” sorozat, amely adózási, számviteli és Excel-témaköröket ölel fel, emellett a könyvelő rendszer bemutatását is magában foglalja. A tréningsorozat minden hónapban újraindul, hogy az újonnan belépő kollégák is be tudjanak csatlakozni.

Jelenleg a tréningsorozatot a Blended Learning módon működtetjük, azaz a szakmai moduloknak közel 50%-a e-learning formájában kerül kiosztásra, másik részét pedig online hallgatják a csapattagok. Az e-learning tananyagok több fajta tartalmi elemből épülhetnek fel. Ezek lehetnek akár Power Point prezentációk és az azokhoz rögzített hanganyagok, vizsgaszekciók, ellenőrző kérdések, vagy akár egy rendszert megismertető szoftver-elem.

 

Összesen 42 órából áll a tréningsorozat, amelyet fél éven belül kell teljesíteniük az új csapattagoknak. A Blended Learning oktatási forma segítségével közel 12 órával csökkent a teljes tréningsorozat ideje, így időt takarítanak meg a trénerek is, hiszen a havi 42 órából, jelenleg mindössze 28 órányi képzést tartanak meg, ami a rendszer bevezetése előtt akár 54 óra is lehetett.

 

Annak érdekében, hogy fenntartható legyen a kollégák motivációja a tananyagok elsajátítására, a rendszerben különböző gamification elemeket (drágakő, tapasztalati pont) tudnak gyűjteni. Ezeket az elvégzett tananyagokért és a jó vizsgaeredményekért kapják, melyekért cserébe a rendszeren belül elérhető „Áruház-ban” különböző ajándéktárgyakat vásárolhatnak.

A közeli célokat tekintve szeretnénk a tréningek hatékonyságát jobban felmérni azáltal, hogy az azonnali visszajelzés lehetőségét beépítjük a kurzusokba. Célunk a még színesebb és interaktívabb tananyagok kialakítása, amelyek által még szórakoztatóbb és élvezetesebb lesz a PS-nél tanulni. Az e-learning tananyagok szintjének körét is bővíteni szeretnénk, hogy – az új belépők részére készülő modulok mellett – akár magasabb pozícióban is elérhetővé váljanak a belső, szakmai tananyagok.

 

2022. január 26-án a Develor által szervezett „Online és Blended Learning” webináriumon lehetőségem volt bemutatót tartani a PS Blended Learning tapasztalatairól, az e-learning rendszer kialakításáról, az újítások pozitív fogadtatásáról, valamint a várható, további kihívásokról. A fejlesztésben résztvevő csapat eredményeként és sikereként arról tudtam beszámolni az előadásban, hogy a Blended Learning oktatási formában könnyebbé vált a képzések elvégzése a gyakornokaink számára, tudjuk őket motiválni a tananyagok elsajátítására, míg a tapasztalt trénereink számára is segítséget tudtunk nyújtani, hiszen sikerült változatosabbá tennünk az oktató munkájukat, és emellett időt takarítottunk meg nekik, amelyet további, szakmai feladataikra tudnak fordítani.

 

Itt is szeretném megköszönni mindenki munkáját, aki segített bennünket a sikeres fejlesztésben!