HOGYAN LEGYÜNK SZERETHETŐ VEZETŐK?

Tapasztalatok és tippek a PS szenior csapattagjaitól.

Folyamatosan fejlődni vágyó vezetőként az ember egyre gyakrabban találkozhat olyan bölcsességekkel, amelyek akár több ezer éves tudásként élnek ma is a köztudatban. Ezek alapján a történelem során az számított kiváló és erényes vezérnek, vezetőnek, aki őszinte és odaadó szolgálattal volt képes azokért dolgozni, akikért felelősséget vállalt, akik csapatának (népének) tagjait képezték.

2022-08-10

News

Hungary

Vezetőfejlesztés, Karrierút, Serving Talented Employee Program, STEPup, PS In-Voice Career podcast

 

“Social media buzzword”-ként ezek a bölcsességek a következő idézetekhez hasonló formákban jelennek ma meg, például a LinkedIn-en (*):

  • “Great leaders see themselves as being in a position of service to their team members.”
  • “Quality of great leaders: They consciously serve everyone in their company on a daily basis and acknowledge that the organization is bigger than them.”
  • „Successful leaders are servants who take care of their people and care about them.”

 

Nézzük, milyen hasznos tanácsokat és tapasztalatokat osztottak meg a PS szenior csapattagjai a témában!

Mennyi idő mire középvezetővé válik valaki a PS-nél?

A több évtizedes tapasztalatok alapján kialakított karrierlépcsőnek, képzési struktúráknak és jól bejáratott „best practice”-eknek köszönhetően a PS-nél a belépéstől számítva akár már három év alatt el tud jutni egy új kolléga a középvezetői szintig. Természetesen ennek az időnek a hossza nagyban függ az egyéni képességektől is. Azonban, hogy valójában mikor válik valakiből olyan vezető, amilyenné válni szeretne, az egy folyamatos fejlődési út eredménye. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy még egy rövid időszaknak, sok esetben közel egy évnek el kell telnie, mire valaki teljesen belerázódik az új szerepkörbe és az azzal járó feladatokba, felelősségbe és minden más újdonságba, ami korábban nem volt része a munkájának.

 

Szeretnél te is csapatot vezetni? Keress jó példákat és tanulj feletteseidtől!

A vezetői lét nem csak a pozícióval járó presztízsről szól vagy, hogy csapatot irányítani és meetingre járni menő. Az emberek támogatása és fejlesztése komoly feladat, ami mellett új szakmai kihívások elé is nézel majd. Mindkettőre segít felkészülni a PS által nyújtott készségfejlesztő (soft-skill) és szakmai tréningek sorozata. Az elméleti tudásbázis és fejlesztési program tehát adott, az élesben való minél jobb alkalmazásra pedig a mindennapi gyakorlás ad lehetőséget. Hiszen a csapatban történő közös munka által erre is adódik bőven lehetőség, a siker tehát garantált.

Ha tudatosan készülsz erre a feladatkörre és figyeled saját vezetőidet, azzal kialakul benned egy kép arról, hogyan szeretnéd majd a jövőben a csapatodat vezetni, vagy éppen mi az, amit el szeretnél kerülni.

 

Feladatok elvégzése kontra egész napos meetingek

Asszisztensként sokszor csak azt látja az ember, hogy a szenior állandóan meetingekre jár és szinte másra nincs is ideje, amikor pedig felhalmozódnak a munkák, akkor az is előfordul, hogy sajnos nem is látja át a szeniorjai napjának és feladatainak teljes egészét. Csapattagként érdemes ilyenkor tudatosítani magunkban, hogy megbeszélésekre járni nem azt jelenti, hogy a vezető mentesül a feladatoktól. Szeniorként pedig transzparens kommunikációval, ügyes időgazdálkodással és alapvető projektmenedzsment-módszerek alkalmazásával elkerülhető a mélyvízi úszás. Érdemes továbbá megosztani a csapattal, hogy mi pontosan a megbeszélés célja és mi az eredménye. Ebben a pozícióban valóban szükség van bizonyos egyeztetésekre a vezetők között, melyek erőforrástervezésre, rotáció megszervezésére, de akár fontos stratégiai témákra is vonatkozhatnak.

 

Oszd meg tudásod és a felelősséget is az arra vágyókkal. Delegálj bizalommal.

A delegálás a vezetők kedvelt eszköze, ami egyszerűnek hangzik, és azon felül, hogy szükséges, a csapat fejlesztésében is fontos szerepet játszik. Kezdő vezetőként azonban sokszor nehéz átadni a korábban jól megszokott feladatokat, amelyek önbizalmat és sikerélményt nyújtanak, és ebben közrejátszik az is, hogy ki kell építeni egyfajta bizalmat a csapat felé. A friss vezető sokszor még megpróbálja magánál tartani azokat az újabb, esetleg magasabb színtű tapasztalatot és tudást igénylő feladatokat, amelyeknél a belső megérzése azt súgja, hogy akkor lehet nyugodt, ha ő maga végzi el az utolsó ellenőrzést, például egy riporton vagy bevalláson.

 

Napi rutin változás. Önállóság és szabadság.

A szenioroknak nagyobb a szabadságuk, hiszen ők szabják meg az irányt például a munkafolyamatok szervezése és fejlesztése, vagy az ügyfélkiszolgálás kapcsán, de ez egyben felelősséggel is jár. A nehéz döntéseket is a vezetőnek kell meghoznia, akár egy sűrű időszakban a szükséges túlórák beiktatását. A pozíció sok új feladattal jár, és ezeket nem biztos, hogy rögtön meg tudja  oldani a még pályája elején lévő vezető. Ez ugyanolyan tanulási időszak, mint a pályakezdői évek legeleje, hiszen a kezdetekben az újdonságok akár komfortzónánkon kívüli is eshetnek. Fontos, hogy akarjuk megoldani a problémát és ne féljünk tőle, mert így egészen bizonyos, hogy legközelebb már sokkal könnyebb lesz. Az új kihívások, a munkamenet kialakítása és az ügyfelek kezelése, mind-mind önállóságra nevel, bele kell szokni az új helyzetbe és elfogadni, hogy nem megy minden azonnal – türelmesnek kell lennünk magunkhoz.

 

People Management – a nagy falat

Az egyik legnagyobb kihívás szeniorként a csapat irányítása, az emberek fejlesztése és menedzselése. Minden ember más és meg kell ismerni az egyéniségüket, hogy ahhoz idomulva tudjuk kezelni a felmerülő problémákat. E vezetői feladatok támogatására a PS-nél évekkel ezelőtt elindítottunk egy programot, az úgynevezett, „STEPup”-ot („Serving Talented Employee Program”). Ennek egyik célja, hogy havi rendszerességgel mindenki beszélgethessen a vezetőjével, kötetlenül, szinte bármiről. Ezek az alkalmak lehetőséget biztosítanak a vezetőknek a csapattagok jobb megismerésére és megértésére. Itt nem csak munkáról tudunk beszélni, hanem akár magánéleti problémákról, amelyek kihathatnak a teljesítményre. Mindemellett a STEPup program fő céljai közé tartozik a munkatársak karrierútjának támogatása is, mely keretében az elképzelt célkitűzések eléréséhez egyéni terv kerül kialakításra. A program része, hogy a vezető és a csapattag az abban megfogalmazott lépések teljesülését is folyamatosan nyomon követi. Ugyanakkor fontos megtalálni azt a pontot, hogy miben tudunk mi magunk segíteni, és melyek azok a területek, amelyre kevesebb ráhatásunk van. Ez utóbbiakat érdemes nekünk magunknak is egyeztetni saját vezetőnkkel, hátha az ő közbenjárásának köszönhetően sikerül megoldást találni.

 

És végül néhány rövid tanács a friss vezetőknek a tapasztaltaktól:

  • Légy felelősségteljes és segítőkész. Ha úgy alakul Te is kérdezz bátran.
  • Légy nyitott az emberek felé, keress jó példákat és tanulj feletteseidtől.
  • Tanulj új módszereket, hogy egyre hatékonyabb lehess. Ragadd meg az ismeretlent!
  • Engedd el a régi feladatokat, oszd meg tudásod és a felelősséget is az arra vágyókkal. Delegálj bizalommal.
  • Légy türelmes magaddal szemben, hiszen minden kezdet nehéz. Ez is egy új kezdet.
  • Próbálj meg mindenben segíteni, de ha úgy érzed, hogy a probléma túlmutat rajtad, fordulj bizalommal saját vezetődhöz.

 

Cikkünkhöz a “ráadás”:
A kapcsolódó “PS In-Voice Career” podcastot az alábbi csatornákon nézheted vagy hallgathatod meg:

Videó:  a fenti alsó képre kattintva  vagy ide ⇒  Youtube

Hanganyag: ⇒  Spotify    ⇒  iTunes     ⇒  SoundCloud

 

(*) Az idézetek LinkedIn-es forrásai a megjelenés sorrendjében: