Litkey Farkas világbajnok: a technológia révén ultrasebességgel fejlődik a vitorlázás

Litkey Farkas, négyszeres világbajnok és tizenháromszoros Kékszalag-győztes ugyan nem végzett a top háromban az idei Kékszalagon, mégis rendkívül pozitívan tekint a jövőbe, hiszen már a Forma 1-es fejlesztők és szponzorok is támogatják a vitorlássport fejlődését.

2023-09-21

News

Hungary

Litkey Farkas világbajnok, Process Solutions Katamarán, vitorlássport, Kékszalag vitorlás verseny, Balaton

Litkey Farkas és csapata egy korábbi America’s Cup versenyhajóval, egy 45 lábas, AC45 típusú katamaránnal vágott neki az idei versenyszezonnak, ami komoly technikai előrelépést jelentett, azonban ez önmagában korántsem elég. A vitorlázó úgy jellemezte saját, Marietta névre keresztelt hajóját, hogy olyan megoldásokat lát rajta, amilyeneket több évtizedes pályafutása alatt nem tapasztalt. Ide tartozik például a hátsó merevítő kötél, az úgynevezett carbon rod, vagy az alumínium helyett titán felhasználásával készült alkatrészek, melyek sokkal merevebb és erősebb kivitelezést tesznek lehetővé.

 

Az America’s Cup komoly múltra tekint vissza, hiszen a jelenleg futó legrégebbi sportesemény, manapság pedig úgy is jellemezhetjük, hogy a sport technológiai fejlesztésének egyik csúcsa, már-már megközelíti a Forma-1 szintjét. Jó példa erre, hogy repülő üzemmódban a vitorláson hasonló szárnyprofilok vannak a víz alatt, mint amelyek az autóversenyzésben a leszorító erőt irányítják, csak vitorlázás esetén ezek az emelőerő eléréséért felelnek a levegőnél sűrűbb közegben.

 

Litkey Farkas 2022 óta dolgozik a Process Solutions-szal egy támogatási együttműködés keretében, amely nagy segítséget nyújtott az idei fejlesztések során is. A high-tech megoldások ellenére azonban sajnos nem volt problémamentes a felkészülési időszak, hiszen a csapatnak több váratlan akadályt is le kellett küzdenie. „A felkészülési időnket jócskán lerövidítette, hogy sajnálatos módon egy – nem hajós – hiba miatt eltört az árbócunk, így ahelyett, hogy vízen lettünk volna, a műhelyben dolgoztunk” – osztotta meg velünk a kapitány. Ennek következtében az orrvitorla sem készült el, valamint biztonsági okokból az új keresztrudakat sem tették be. „A hajó gyárilag 7 méter széles, azonban az olyan hosszútávú versenyeken, mint a Kékszalag egy markánsabb, szélesebb hajó az optimális, így elindultunk a 9 méteres projektünk irányába. Most már szerencsére stabilnak érezzük az árbócot, így a következő időszak egyértelműen arról fog szólni, hogy hatékonyan bővítsük a hajót a gyorsabb sebesség érdekében.”

 

A szél erőssége azonban továbbra is a legmeghatározóbb kérdés minden verseny előtt, az időjárást pedig senki sem tudja előre megjósolni. Az idei Kékszalag egy középszeles verseny volt, a győztes hajó pedig most is rekorddal ért célba. A kapitány szerint a Balatonon egyébként kifejezetten nehéz megítélni az erőviszonyokat, hiszen kimondottan erős szeles versenyek során is előfordultak már szélcsendes időszakok, amik teljesen képesek megváltoztatni a csata kimenetelét.

 

Ide kattintva hallgathatod meg a Litkey Farkassal a balatonkenesei kikötőben készült teljes interjút, amelyben további kulisszatitkokat osztott meg és izgalmas élményeiről is mesélt.

 

Ide kattintva pedig Litkey Farkassal és Babos Jánossal, a PS Managing Partnerével egy évvel ezelőtt készült, az együttműködésük elindításáról szóló podcast-et nézheted meg.