digitalis-transzformáció blogsorozat

A mesterséges intelligencia (AI) felhasználásának szabályozása a Process Solutions-nál

Széleskörű egyeztetés eredményeként a közelmúltban a PS Artificial Intelligence (AI) használati elveket tett közzé munkatársai körében, amelyben az elmúlt időszakban hirtelen kiemelkedő hangsúlyt kapott AI technológiák felhasználásával kapcsolatos személyes szakmai felelősségre, az AI megoldások lehetőségeire és kockázataira hívjuk fel a figyelmet, az e cikkben is szereplő szempontok szerint.

2023-11-01

News

Hungary

Digitalizáció, Mesterséges intelligencia, MI, Artificial intelligence, AI, felhasználás szabályozása

Szerző: Sólyom Attila, Digital Transformation Director
Process Solutions

 

Az AI felhasználási útmutató bevezetése lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy átlátható és következetes keretek között használják az AI-t olyan célokra, amelyekben az valóban forradalmi megoldásokat tud biztosítani. Ezzel megelőzhetők az etikai és akár jogi problémák, a diszkrimináció, és növelhető a bizalom mind a munkatársak, mind az ügyfelek részéről.

 

Miért van szükség egyáltalán a mesterségei intelligencia felhasználásának szabályozására?

Az AI technológia rohamos fejlődése és elterjedése új kihívások elé állítja a vállalatokat és szervezeteket. A sajtócikkek jellemző optimizmusa és már-már csodavárása hajlamos a gyakorlati problémákat és kockázatokat figyelmen kívül hagyni. Kétségkívül, az AI technológiákban megvan a potenciál, hogy a következő ipari forradalomnak is nevezhessük őket, ugyanakkor üzleti vállalkozásként nem szabad figyelmen kívül hagyni a felelősségteljes és etikus felhasználást, hogy megelőzzük a potenciális veszélyeket és biztosítsuk az adataink megfelelő védelmét.

 

Milyen területeket érint legfőképp a Mesterséges Intelligencia eszközök elterjedése?

A nyilvánosan elérhető AI eszközöket, tipikusan a természetes nyelvhasználatot szimuláló kommunikációra képes ún. nyelvi modelleket, – mint amilyen például a ChatGPT, Google Bard vagy Microsoft Bing –, egyre szélesebb körben használják a kommunikációban és az információfeldolgozásban. Ezek az eszközök érintik az ügyfélszolgálatokat, a tartalomkészítést, a fordítást és még sok más területet. Az AI felhasználási útmutató különösen fontos ezeken a területen, mivel segít az embereknek a felelősségteljes és hatékony kommunikációban az AI modellekkel, és hozzájárul a pontos, átlátható és megbízható információáramláshoz.

 

Nem elhanyagolhatók például a szerzői jogi vonatkozások és az adatbiztonság: a nyilvános modellek jellemzően „nem felejtenek”, vagyis az inputokat felhasználhatják további tanulásra is, sőt válaszok generálására. Fontos tehát, hogy személyes adatok vagy üzleti titkok megosztását kerüljük, és erre a munkatársak figyelmét is felhívjuk. Szerzői jog vonatkozásában főleg a képgenerátor AI modellekkel kapcsolatban merülnek fel aggályok, de például a ChatGPT jellemzően a források hivatkozását sem adja ki, így a felhasználó akár tudattalanul is plagizálhat.

 

Még érdekesebb a helyzet a pénzügyi-számviteli szakmai felhasználás vonatkozásában.

Fontos szempont például, hogy a mélyebb szakmai kérdések megválaszolására és komplex problémák elemzésére a publikus nyelvi modellek – szakszerű, célzott tanítás hiányában – egyelőre nem alkalmasak. A kockázatot az jelenti, hogy a modellek jellemzően nem jelzik a felhasználónak, hogy egy adott konkrét kérdésre a választ egyszerűen nem tudják. Azaz kapunk választ, de egyáltalán nem biztos, hogy az valóban jó, szakszerű és teljes lesz. Nehézséget okozhat például a bonyolult jogi szövegek értelmezése, különösen, ha más, kapcsolódó joganyagok ismerete is szükséges a pontos válaszokhoz – ez olyan szinten valós kockázat, hogy Magyarországon maga az adóhatóság állít ki rutinszerűen jogértelmezési állásfoglalásokat.

 

Milyen előnyöket várhatunk attól, hogy AI felhasználási útmutatót biztosítunk a munkatársak számára?

Az AI felhasználási útmutató bevezetése nem csupán az etikai és jogi kötelezettségek betartását segíti elő, hanem növeli a munkatársak tudatosságát az AI technológiával kapcsolatosan. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban használják az AI-t a mindennapi munkájuk során, és átfogó képet kapjanak a technológia számos előnye mellett annak korlátairól, így kockázatairól is.

 

Mint minden eszköznél, az AI megoldásoknál is vannak területek, amelyekre jól használhatók, és vannak, amelyekre kevésbé. Fontos, hogy felhívjuk az üzleti felhasználók figyelmét a felelős használatra, amivel valóban akár kivételes hatékonyság növekedés érhető el, rövid távon is. Az olyan nyelvi modellek, mint a ChatGPT remekül használhatók, mint:

  • Első lépés a problémamegoldásban: iránymutatást adhat a szabadszavas beszélgetés, hogy merrefelé érdemes egyáltalán elindulnunk a megoldásban, milyen témakörökben érdemes specifikusan tovább keresni, ami főleg ismeretlen, új problémák esetén hasznos.
  • Szövegek összefoglalása: hosszú szövegek, cikkek kivonatolására, például olyan céllal, hogy érdemes-e az egész anyagot átolvasni.
  • Szövegek generálása: ha csak a sarokpontjait tudjuk körülírni annak, amit szeretnénk részletesen megfogalmazni, a nyelvi modellek sokfajta stílusban, nyelven és terjedelemben képesek szöveget generálni utasítások alapján. Egy ilyen generált tartalom kiváló kiindulási alap a feladat megoldására.
  • Fordítás és stilisztika: email vagy tetszőleges szövegek ellenőrzésére, akár más nyelvre fordítására és stilizálására (például legyen formálisabb, vagy épp barátságosabb a hangnem). A végeredményt ugyanakkor mindig ellenőrizni kell!

 

Itt kell felhívni a figyelmet a nyelvi modellekben rejlő lehetőségek sikeres kihasználásának alapvető feltételére, ami – a lekérdező által „elvárt részletességű és mélységű válasz” kinyeréséhez szükséges – jó és pontos utasítás, avagy „promt”.  E cikkünk témáján túlmutat a hatékony prompt-írás módszertana, így azt egy későbbi posztunkban mutatjuk be.

 

Az AI felhasználási útmutató bevezetésével tehát valósabb képet adhatunk a munkatársaknak arról, hogy az AI technológia jelenlegi formájában mire alkalmazható felelősen és hatékonyan, miközben felhívjuk a figyelmet annak veszélyeire és kockázataira. A megfelelő képzés és útmutatás révén csökkenthetők a hibák és a kockázatok az AI rendszerek alkalmazásával, ami hozzájárulhat a szervezet hatékonyságának és versenyképességének növeléséhez. Az AI felhasználási útmutatással a szervezetek jobban felkészülhetnek a jövő kihívásaira, és lehetőséget teremthetnek az AI-ban rejlő potenciál kiaknázására.

 

*  *  *

 

Kövesd a karrieroldalunkat…

…szakmai munkánkról és közösségi életünkről szóló cikkeinket és podcast-sorozatainkat, hogy minél jobban megismerhess minket, azért, hogy biztosan tudd, miért érdemes a Process Solutions Csapat tagjának lenni, velünk dolgozni, kiaknázni a folyamatos fejlődést biztosító lehetőségeinket, és így biztos karriert építeni!

 

A legjobbakkal dolgozunk a legjobbaknak!

Nézd meg programjainkat és állásajánlatainkat!

Jelentkezz hozzánk!

Építs karriert a Process Solutionsnál, a 2006 óta hazai piacvezető számviteli és bérszámfejtési outsourcing-szolgáltatónál.

 

 

 

Következő posztunk megjelenéséig nézd meg az alábbi PS In-voice podcast-okat!

Képet kaphatsz arról, hogy miként tekint a Process Solutions a digitalizációs lehetőségekre, és részleteket hallhatsz néhány fejlesztési projektünkről…

 

PS In-Voice – Digitális transzformáció, avagy az Exceltől az automatizált könyvelési folyamatokig

 

PS In-Voice – Féljünk-e, hogy elveszi a munkánkat a robotkönyvelő?

 

Kövess minket a LinkedIn-en is! 😊